Yeşil GYO Konkordato Süreci
Dernek Bilgilendirmesi
Değerli Üyelerimiz;
12.02.2025
Bu akşam saat 20.00 itibariyle, Dernek yönetimi olarak Avukat Kadir bey ile konkordato sürecine ilişkin bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Bu toplantıda hem Kadir beyin kendi görüş ve değerlendirmelerini hem konuya ilişkin olarak Yeşil GYO’ dan aldığı bilgileri, hem de danışman olarak düşündüğümüz farklı bir hukukçu ile yaptığımız ön görüşme sonuçlarını değerlendireceğiz.
Burada ana amacımız itiraz etme yönünde karar alırsak en geç 14 Şubat Cuma günü gerekli itirazları yapmaktır. İtiraz kararına ilişkin taleplerinizin alınacağı (evet-hayır) anket çalışmasını da yarın yayınlamış olmayı ümit ediyoruz. İtirazlarımızın mahkeme tarafından kabulü halinde 30 Nisan 2025 tarihinde görülecek ön inceleme duruşmasında “geçici mühlet kararı”nın iptali yönünde karar alınacaktır, diye ümit ediyoruz.
Bir noktayı daha ifade edelim, göründüğü kadarı ile mağdurlar olarak en büyük alacaklılar grubundan birisi sıfatıyla, mahkeme tarafından kesin mühlet kararı verilmesi durumunda, olası alacaklar kurulu hazirununda mahkemenin de olur vermesi halinde temsil edileceğimizi düşünüyoruz. Temsilcimiz de doğal olarak Avukat Kadir bey olacaktır. Bu kurulda yüksek ihtimalle çoğunluk da bizde olacağı için bazı kararlarda etkin söz hakkımız olacağı kanaatindeyiz.
Bu vesile ile Derneğimize ait olmak üzere bir grup daha açmak mecburiyetinde kaldığımızı belirtmek durumundayız. Bizler aynı mağduriyetin birer parçasıyız. Ancak birlikte güç ve söz sahibi olacağımızı asla unutmamalıyız.
Bu grup üzerinden konkordato süreçleri hakkında bilgi paylaşımı yapılacak. Olası sorularınız alınarak cevap bulunmaya çalışılacak ve siz mağdur komşularımızla ortak hareket etmek üzere program ve planlarımız paylaşılacaktır.
Bilgilerinizi rica ederiz.
İnnovia-4 Konut Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Yönetim Kurulu
Değerli Üyemlerimiz,
07.02.2025
Biz mağdurlar için en öncelikli ve önem arz eden konu konkordato geçici mühlet kararına itiraz edilmesi hususunun değerlendirilmesidir. Şunu net olarak ifade edelim ki itiraz için yasada öngörülen şekliyle ilgili kararın ticaret sicili ve basın ilan kurumu ilan portalında ilanın yayınlanma tarihinden itibaren 7 günlük süre mevcuttur. Karar bugün (07.02.2025) itibariyle 11267 sayılı ticaret sicil gazetesinin 214. Sayfasında yayınlanmıştır. Bu noktada bahse konu süre yayın tarihini takip eden günden başlamak suretiyle 7 gün olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla itiraz için son tarih 17 Şubat 2025 Pazartesi günüdür.
Avukat Kadir beyle az önce yaptığımız görüşmede; Yeşil GYO avukatlarının kendisini arayarak, konkordato sürecinin iflasın önlenebilmesi maksadıyla başlatıldığını, niyetlerinin tutarları indirme yönünde pazarlık konusu yapmak olmadığını ifade ettiklerini belitti. Konkordato sürecini bizimle birlikte yürütmek istedikleri ve noktada kendi içlerinde karar aldıklarını ifade ettiklerini aktardı.
Tabi bu husus şimdilik sözlü olarak ifade edilmiş ve tam güvenirlikten uzak bir konudur. Bunun netleştirilmesi için asliye ticaret mahkemesine sundukları “konkordato ön projesinin” ve sair evrakın avukatımız Kadir bey tarafından incelenmesi gerekecektir. Bir önceki duyurumuzda; bahse konu ön projede faiz işletilmesi yönünde karar alınmadığı durumda yasanın faiz işletilmesine amir hüküm içerdiğinden bahsetmiştik. Eğer faiz işletileceği ile ilgili ön proje metninde bir oran zikredilmiş ise kesin mühlet içerisinde bu oranda faiz işleyecektir.
Kadir bey öncelikle önümüzdeki Salı ya da Çarşamba günü Yeşil GYO avukatları ile bir toplantı gerçekleştirmek ve bu hususları netleştirmek, bunun yanı sıra dosyaya biraz daha hakim olmak niyetindedir.
Şu hususu da bilmenizi isteriz,
Biz Dernek olarak en geç 12 Şubat Çarşamba akşamı Kadir bey ile bir değerlendirme toplantısı yapma kararındayız. Bu toplantıda hem Kadir beyin Yeşil GYO’ dan alacağı bilgileri hem de danışman olarak düşündüğümüz (netleştirmek kaydı ile) hukukçu ile yapacağımız ön görüşme sonuçlarını değerlendirmek istiyoruz.
Burada ana amacımız itiraz için son günü beklememek ve itiraz etme yönünde karar alırsak en geç 14 Şubat Cuma günü gerekli itirazları yapmaktır.
Bir noktayı daha ifade edelim, göründüğü kadarı ile mağdurlar olarak en büyük alacaklılardan birisi sıfatıyla, olası alacaklar kurulu hazirununda mutlaka temsil edileceğiz. Temsilcimiz de doğal olarak Avukat Kadir bey olacaktır.
Bu kurulda çoğunluk bizde olacağı için bazı kararlarda etkin söz hakkımız olacağı kanaatindeyiz.
Bilgilerinizi rica ederiz.
İNNOVİA-4 Konut Mağdurşarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Yönetim Kurulu
Borçların ertelenmesi anlamına gelen konkordato bir yönü ile borçlu lehinedir. Borçlular için bir yeniden yapılandırma seçeneğidir, borçların belirli bir oranda veya belirli vadelerle ödenmesi yoluyla borçlarından kurtulmak için kullanıldığı bir yöntemdir.
Bir başka ifadeyle “Konkordato” elinde olmayan nedenlerle, işleri iyi gitmeyen ve mâli durumu bozulmuş olan, dürüst borçluları korumak için kabul edilmiş bir müessesedir. Bu sistem, hem borçlunun ve hem de alacaklıların lehinedir.
Konkordato, mahkeme kararıyla taraflar arasında gerçekleşen bir anlaşmadır. Bu anlaşma sayesinde borçlu, borçlarını tekrar yapılandırabilir. Konkordato ilan edebilmek için mahkemenin ve alacaklıların ortak bir karara varması gereklidir.
Konkordato sayesinde borçlu iflâsa tabi ise iflâstan ve onun bütün hukuki ve cezai sonuçlarından kurtulmuş olur. Yeşil GYO iflasa tabi bir anonim şirkettir.
Konkordato ile alacaklılar haciz ve iflâsın gerektirdiği masrafları yapmayacakları için daha fazla ölçüde alacaklarını elde ederler.
“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödemeyen‟ veya “vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan‟ herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya “muhtemel bir iflastan kurtulmak için‟ konkordato talep edebilir. (İcra İflas Kanunu, Madde: 285/I)
Konkordato süreci boyunca, borçlu şirketin alacaklıları, borçların yeniden yapılandırılması için borçlu ile anlaşma yapabilirler. Konkordato borçların ifası bakımından bir imkan sağlar ve alacaklıların borçlarının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması konusunda haklarını korumaları için bir süreçtir. Bu bakımdan iflas etmeden önce borçlunun borçlarını ifa etmesi bakımından bir olanaktır.
Konkordato süreci başarısız olursa, süreç borçlu şirketin iflasıyla sonuçlanabilir. Konkordato ilan edilmesiyle borçlu ve alacaklıya karşılıklı yükümlülüklerin ifası bakımından gereken yasal adımların atılmasına olanak sağlanmış olur.
Konkordato bu yönüyle bir imkandır ve iflas öncesi borçlu açısından bir fırsat sağlar.
2.Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 05.02.2025 tarihli 2025/113 Esas sayılı Adi Konkordato talepli dosya için 05.02.2025 tarihinde 3 ay süre ile geçici mühlet verilmiştir. Geçici mühlet sonunda 30.04.2025 günü saat 09.35’de duruşma görülecektir. Bu duruşmada mahkeme heyeti sürecin akıbetine karar verecektir.
İcra ve İflas Kanunu’nun 286/1. Maddesi uyarında konkordato başvurusuna eklenmesi gereken ilk belge “konkordato ön projesidir.” Bu ön projede, borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceği, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacakları, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp, satmayacağı, borçlunun faaliyetlerine devam edebilmesi ve alacaklılarına ödemelerini yapabilmesi için gerekli mali kaynağın hangi yöntemle temin edileceği belirtilir. Borçlu tarafından ön projede, alacaklara faiz işlemeye devam edeceği öngörülebilir. Ancak bu durumda, mahkeme tarafından borçlunun kaynaklarının bu yükümlülüğü kaldırabilecek oranda olması hususu konkordato talebinin kabulü noktasında dikkate alınır. Borçlu tarafından “Ön proje” konkordato süreci içerisinde değiştirilebilir.
Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığının yakından incelenmesi amacıyla bir mahkeme tarafından geçici konkordato komiseri görevlendirilmek suretiyle yürütülen 3 aylık süredir. Alacaklı sayısı ve alacak miktarı dikkate alınarak mahkeme tarafından 6 komiser de görevlendirilebilir. Yeşil GYO konkordato dosyası için 2.Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından; Hukukçu Prof. Dr. Burak Huysal, SMMM Bağımsız Denetçi Haluk AKSU ve YMM-Bağımsız Denetçi Canan KOÇYİĞİT olmak üzere 3 geçici konkordato komiseri görevlendirilmiştir.
Geçici mühlet 3 aydır. Mahkeme bu 3 aylık süre dolmadan borçlunun veya geçici komiserin yapacağı talep üzerine geçici mühleti en fazla iki ay daha uzatabilir, uzatmayı borçlu talep etmişse geçici komiserin/komiserlerin de görüşü alınır. Geçici mühletin toplam süresi 5 ayı geçemez. Geçici Mühlet içerisindeki gelişmeler gözlenir ve konkordato sürecinin başarıya ulaşacağı kanaati oluşur ise mahkeme tarafından geçici mühlet kesin mühlete dönüştürülür.
Kesin mühlet süresi bir yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre içinde borçlu, konkordato komiserleri gözetiminde faaliyetlerini yürütmeye devam eder. İhtiyaç halinde mahkeme kesin mühlet süresini altı ay daha uzatabilir.
Bu şekilde konkordato süreci toplamda en fazla yaklaşık 23 ay sürebilir.
Konkordato talebi ile amaçlanan iyileşmenin, kesin mühletin sona ermesinden önce gerçekleştiğinin komiserin yazılı raporuyla mahkemeye bildirilmesi üzerine mahkemece resen, kesin mühletin kaldırılarak konkordato talebinin reddine karar verilebilir.
Konkordato Hangi Borçları Kapsar? Konkordato herhangi bir borcu kapsayabilir. Borcun vade tarihi geldiğinde ödenmemiş olması gerekmektedir. Konkordato süreci başladığında ise borçlu taraf plan dahilinde ilerleyerek borçlarını ödemeye başlamalıdır.
İcra İflas Kanunu m.294/2'de borçlu hakkında konkordato ilan edilmesi halinde dahi, işçilik alacaklarının da dahil olduğu “imtiyazlı alacaklılar” için haciz yoluyla icra takibi yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir. Bunun dışında tüm alacaklıların takipleri durdurulur.
Konkordato mühleti içinde kural olarak borçlu aleyhine dava açılabilmektedir. Her ne kadar borçluya yönelik dava açılmasına yönelik bir yasak bulunmasa da, iflas davasının konkordato süreciyle olan ilişkisi ayrı tutulmaktadır. Konkordato süresi içinde borçlu aleyhine iflas davası açılamaz, öncesinde açılmış olan dava konkordato süresi boyunca durdurulur.
İcra ve İflas Kanununun 308/ç. maddesi hükümleri gereğince, geçici mühlet kararından önce başlatılmış takiplerde konulan ve henüz paraya çevrilmemiş olan hacizleri hükümden düşürür.
Konkordato talebiyle amaçlanan iyileşmenin, kesin mühletin sona ermesinden önce gerçekleştiğinin komiserin yazılı raporu ile mahkemeye bildirilmesi üzerine mahkemece resen kesin müddetin kaldırılarak, konkordato talebinin reddine karar verilir. Mahkeme bu çerçevede karar vermeden önce borçlu ve varsa konkordato talep eden alacaklı ve alacaklılar kurulunu duruşmaya davet eder; diğer alacaklıları ise gerekli görürse davet eder.
Konkordato süreci sonunda mahkemece konkordatonun tasdikine karar verilirse, alacaklılar ile borçlu arasında barış sağlanmış, ödeme ve konkordato planı konusunda anlaşılmış olduğundan, konkordato ilan eden kişi bu plan doğrultusunda ticari hayatına devam eder, borçlarını bu plana göre öder.
Konkordato süreci içinde konkordato talebinin reddine karar verilir ya da konkordato projesi tasdik edilmez ise durum daha karmaşık hale gelmektedir.
Borçlu veya varsa konkordatoyu talep eden Alacaklı bu kararın tebliğinden itibaren 10 (on) gün içinde istinaf yoluna başvurabilir. Bölge adliye mahkemesinin kararı kesindir. Bölge adliye mahkemesi tarafından ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak, mühlete karar verildiği hallerde dosya, komiserin görevlendirilmesi de dahil olmak üzere müteakip işlemlerin yapılması için ilk derece mahkemesine gönderilir.
Mahkemenin veya bölge adliye mahkemesinin konkordato talebinin reddiyle birlikte borçlunun iflasına da karar vermesi halinde, bu kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 10 (on) gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemesi kararına karşı da tebliğ tarihinden itibaren 10 (on) gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir. İstinaf ve temyiz incelemeleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre yapılır.
İflasa tabi borçlu bakımından, kesin mühletin verilmesinden sonra aşağıdaki durumların gerçekleşmesi halinde, komiserin yazılı raporu üzerine mahkeme tarafından kesin mühlet kaldırılarak, konkordato talebinin reddine ve borçlunun iflasına resen karar verilir.
• Borçlunun malvarlığının korunması için İflasın açılması gerekiyorsa,
• Konkordato projesinin başarıya ulaşamayacağı anlaşılıyorsa,
• Borca batık olduğu anlaşılan bir sermaye şirketi veya kooperatif, konkordato talebinden feragat ederse,
• Borçlu, İcra İflas Kanunu’nun 297. Maddesine aykırı davranır veya komiserin talimatlarına uymazsa ya da borçlunun alacaklıları zarara uğratma amacıyla hareket ettiği anlaşılırsa
İflasa hükmedilmesi halinde alacaklılar sıra cetveli oluşturulur. Bu sıraya göre alacaklıların alacakları iflas masası tarafından yönetilir. Bu konuda daha sonra; daha detaylı bilgi verilecektir. Şimdilik kafa karışıklığı oluşmaması adına bilgi notu kısa tutulmuştur.
Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir şirket İcra-İflas Kanunu ve Ticaret Hukuku kapsamında farklı yollara başvurabilir. Bunlardan ilki şirketin tekrar yenilenmesi yoludur. Bu da konkordato ve iflasın ertelenmesi yollarına başvurularak yürütülür.
